Okem Vlka

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, náš přístup k vnějšímu já přímo odráží, jak se stavíme k našemu vnitřnímu já. Způsob, jakým upravujeme svůj zevnějšek, zrcadlí, jak se vidíme uvnitř. Jak moc se známe, jaký máme sami k sobě vztah, jak se sebou umíme v našem nitru pracovat. A úplně stejně funguje i náš vnitřní obraz sebe sama. Proměňuje se podle toho, co zažíváme a jak se vnímáme na úrovni našeho fyzického těla.

Make-up nám na cestách mezi vnějším a vnitřním světem může otevřít nejeden vzrušující horizont. Čarovné schopnosti líčení totiž mnohonásobně přesahují jeho původní účel - zkrášlování. Uvedu pár příkladů z mé osobní praxe, abyste si mohli představit, co mám konkrétně na mysli. Make-up mi pomáhá:

  1. Projevit moje "já"
    Díky líčení mohu lépe vyjádřit moji osobitost, individualitu, náladu a to, co zrovna prožívám, a můžu se tak víc cítit sama sebou.

  2. Ochránit moje "já"
    Ten pravý make-up může být mou ochrannou maskou nebo pomyslným brněním v situaci, ze které mám strach, nebo když se cítím křehká a nejistá.

  3. Přeladit moje "já"
    Líčení mi umí zvednout náladu nebo i jinak změnit frekvenci toho, jak se zrovna cítím.
  4. Posílit jednotlivé části mého "já"
    Ten pravý make-up ve mně umí zesílit takovou energii nebo pocit, které si zrovna přeju v sobě podpořit, abych lépe zvládla nebo si více užila situaci, která mě čeká.

  5. Objevovat moje “já"
    Zkoušením různých typů líčení můžu zkoumat moje doposud spící nebo skryté vnitřní podoby, tváře, energie...

  6. Přilákat k sobě ostatní
    Líčení ženu může neskutečně rozsvítit. Je to ale zároveň hra s ohněm: Musí být totiž schopna získanou pozornost unést. Jenom tak si ji bude umět užít.

  7. Držet ostatní v uctivém respektu a vzdálenosti
    Ano, i toho lze dosáhnout. Například použijete-li konzervativnější, precizní přístup, chladnější barvy, ostřejší linie...

  8. Užívat si svoji kreativitu každý den
    Chvilka s make-upem vždy alespoň částečně nasytí moji potřebu tvořit bez ohledu na to, jak moc "netvůrčí" aktivity mě ten den čekají. Ostatně líčení je ve své podstatě malování, jenom místo plátna používáme svůj obličej.

Teď, když je zjevné, že líčení může být mnohem víc než pouhé zkrášlování, zamyslete se, jak s ním pracujete vy. Našly jste se ve všech výše zmíněných bodech? Nebo ten váš způsob v mém seznamu chybí? Dejte vědět, budu moc ráda, když mě svým sdílením obohatíte.

Petra